Narty - jakie kupić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Zamieszczone przez skoda999
    "Narte trzeba dobrac pod teren na ktòrym się jeździ" Wiekszej głupoty niż ta jeszcze nie słyszałem. Kazik 4x4
    To teraz będziesz mieć okazję żeby nie usłyszeć, ale na własne oczy przeczytać.

Tak na szybko"

Sklep sportowy INTERSPORT - sprawdź promocje w kategoriach SPORT i TURYSTYKA ❤️ Sklep Turystyczny - taniej do 68% ✅ Kup w promocji od 19,99 zł ✅ Darmowa wysyłka już od 349 zł ✅ Bezpłatny odbiór i zwrot w sklepach | intersport.pl

cyt: "...Producenci oferują szeroką gamę modeli nart skonstruowanych
    i zaprojektowanych specjalnie do danego stylu jazdy i warunków w jakich jeździmy..."

Chyba dalej nie musze wyjaśniać że kwestia tego gdzie i po czym się jeździ ma dosyć podstawowe znaczenie w doborze nart.

Zapytam: masz jakiś kompleks w związku ze mną?? Napisałeś całe 16 postów z czego 5 to bezpośrednie spruwanie się do mnie

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 08:28 ]
    Zamieszczone przez mattyah4x4
    kaźmierz jak widzę ekspert w każdej dziedzinie :szeroki_usmiech
    A może dodaj coś w temacie?

Komentarz

• sazad
      RS
      • 2008
      • 1520
      • Rapid Spaceback (NH1)

kazik4x4, w pełni cię popieram, to tak jak z rowerami - nikt kolarzówki nie używa do downhill'u a tour de France na góralach nie śmigają
      Pierwszym kryterium przy wyborze narty jest to gdzie i jak będziemy jeździć, później umiejętności itp. Oczywiście trzeba zachować dużo zdrowego rozsądku i nie wybierać do rekreacyjnej jazdy narty do super slalomu lub narty freeride - oczywiście da się jeździć na większości stoków i na tym i na tym, tylko po co się męczyć :niewiem

Ja od lat jeżdżę w alpach Allround'em na dobrze przygotowanych trasach i jest git. Chociaż ostatnim razem w dolomitach tak dosypało, że Freeride by się przydał, ale kto przy zdrowych zmysłach kupuje deski na jeden dzień kopnego śniegu bo jazda poza trasami jest w większości krajów zabroniona

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 10:30 ]
      Generalnie to są moje ostatnie kupione na własność deski bo od przyszłego roku nie będę woził boazerii ze sobą tylko na miejscu wypożyczał. Rezerwując deski przez neta (większość wypożyczalni w Alpach już ma taką możliwość) dostaję rabat i za 40 EUR za tydzień jeżdżę na nowych nartach z tego lub poprzedniego sezonu z możliwością codziennej zmiany.
      Sebastian

Służbówka O2 FL 1.4 TSI CAXA

www.sazad.spanie.pl - domek letniskowy do wynajęcia na lato

Komentarz

Kazik4x4 nie mam do ciebie nic ale skoro sprawdziłeś jaką liczbę postów napisałem to chyba ty tu masz kompleksy a nie Ja. A skoro aż 6 razy napisałem ze "piszesz głupoty " wiec pewnie tak jest. Pamietaj nie ma ludzi którzy wiedzą wszystko.

Komentarz

• gusiak11
          L&K
          • 2013
          • 1362
          • Ford

Zamieszczone przez kazik4x4
          Tak na szybko"

Sklep sportowy INTERSPORT - sprawdź promocje w kategoriach SPORT i TURYSTYKA ❤️ Sklep Turystyczny - taniej do 68% ✅ Kup w promocji od 19,99 zł ✅ Darmowa wysyłka już od 349 zł ✅ Bezpłatny odbiór i zwrot w sklepach | intersport.pl

cyt: "...Producenci oferują szeroką gamę modeli nart skonstruowanych
          i zaprojektowanych specjalnie do danego stylu jazdy i warunków w jakich jeździmy..."

Chyba dalej nie musze wyjaśniać że kwestia tego gdzie i po czym się jeździ ma dosyć podstawowe znaczenie w doborze nart.
          Widzisz kolego bardzo mocno wyselekcjonowałeś z artykułu to co zgadza się z twoją teorią bo ww. artykuł zaczyna się od

Pt. 1 ''...OCEŃ SWOJE UMIEJĘTNOŚCI

Aby odpowiednio ocenić własny poziom umiejętności narciarskich, można wykorzystać poniższą tabelkę...

Pt. 2 DOBÓR DŁUGOŚCI NART

a dopiero na 3-m miejscu jest twój wyselekcjonowany cytat i to też w drugim zdaniu

to taki cytat ze SkiInfo

"Przy wyborze nart należy przede wszystkim prawidłowo ocenić swoje umiejętności. Następnie trzeba dopasować narty, odpowiednio do wagi i wzrostu. Istotnym pytaniem są także nasze ambicje. Czy chcemy doskonalić swoje umiejętności, czy jedynie rekreacyjnie zjeżdżać ze stoku? To wszystko znacznie ułatwi nam wybór najodpowiedniejszego modelu”, twierdzi Robert Psiuk, manager marek Dynastar i Lange"

i można by tak w długo sa pewne zasady których sie nie łamie, nie machasz lewą skręcając w prawo.

To że producent ma w swojej ofercie takie narty czy śmakie wynika z polityki marketingu a nie z tego że ta narta jest do tego i do niczego innego, to tylko na nartach Małysza nie dało by sie zjechać ze stoku. Czy jak zaczynałeś to były inne narty jak klasyczna prosta narta zazwyczaj dobierana +15-20cm ponad wzrost - nie bo taka kiedyś była technika i oferta rynkowa, potem weszły powoli twory typu carving itd.... obaj z sazad, wyrażacie pogląd super doświadczonych narciarzy których pogląd zrodził się z doświadczenia, przejechanych set km i wyciągnietych z tego wniosków lub druga sprawa z nudy... klasyczny styl jazdy sie znudził zaczynamy kombinować moze freestyle .
          Natomiast akurat ma dobry przykład z włąsnej ekipy w zeszłym roku dołączyły 4 nowe osoby kompletnie zieloni i wybrali narty uniwersalne lekko taliowane dość miękkie i na tym sie uczą a potem będą dobierać czy im bliżej twadrego slalomu czy miekkiego freestyle.

Sam wczoraj przyznałeś że ty masz narty X ale żonie zaczęło sie dobrze jeździć jak dostała Atomic SL, bo to jest bardzo dobra i rzekł bym własnie uniwersalna narta, jak masz ochotę jechać szeroko proszę bardzo, masz ochote 3-4 skrety na 1m też da rade jedyne czego nie lubi to jechać na ''kreche'' Te narty słabo nadają sie do jazdy w głebokim sniegu i poza trasami na jedno wychodzi ale generalnie w większej części europy jest zakaz wyjeżdżania poza trasy. Zazwyczaj w zimie warunki są na tyle dobre że przynajmniej do południa jako tako ten stok sie utrzymują ( o ile został przygotowany w nocy) i wtedy jazda na takich nartach to frajda.
          Skrajne warunki typu ''cukier'' też sie trafiają ale wtedy idzie na ''oranżade'' i spokój, ale to trochę jak by powiedzieć że dzis nie jadę bo mam opony zimowe a na dworze jest +10

Napewno macie duże doświadczenie i wasz wybór tak samo jak mój jest przemyśalny i wiecie po co to kupiłem i jak z tego korzystać ale nie każdy zaczynał 25 lat temu i ma bagaż doświadczeń, ci co zaczynają niech wybierają narty do wagi wzrostu i umiejętności a jak złapia bakcyla to wybiorą swoją ścieżkę
          http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• kazik4x4
            RS
            • 2008
            • 2728

Zamieszczone przez skoda999
            Kazik4x4 nie mam do ciebie nic ale skoro sprawdziłeś jaką liczbę postów napisałem to chyba ty tu masz kompleksy a nie Ja. A skoro aż 6 razy napisałem ze "piszesz głupoty " wiec pewnie tak jest. Pamietaj nie ma ludzi którzy wiedzą wszystko.
            Po prostu lubię wiedzieć z kim mam "przyjemność" Klikam na profil i wszystko jasne.

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 13:42 ]
            gusiak11,
            Nie mam się za super eksperta, po prostu pisze to co wiem z doświadczeń własnych.
            A że trochę już jeżdżę to mam prawo się wypowiadać. Nie wpitalam się tobie w wątki o detailingu bo tam jestem zielony, ba do tego stopni że tu na oficjalu chciałbym cię zapytać jaką myjkę kupić do domowego użytku - serio, proszę o odpowiedź na PW. Kwota - bez szklenia dupy ale i bez rozrzutności. Pewnie szerokie grono tych co mnie "kochają" teraz będzie się spuszczać nad tym że "jak zwykle nie wiem najlepiej jaka myjka jest najlepsza".

Ale do rzeczy - to co piszecie że pierwsze słyszycie o doborze nart pod teren lub że to nie ma sensu - sorry ale znowu zabrzmi jak bym miał się za lepszego od Hermana Maiera - to świadczy o tym na jakim poziomie narciarskiego rozwoju jesteście.

Są po prostu rzeczy w których jak jestem dalej niż na końcu forum - np. wspomniany detailing, gdzie pewnie pomyliłbym glinkę z woskiem itp. ale są też dziedziny w których mam dosyć szerokie pojęcie i całkiem spore doświadczenie.
            Nie mówię, że wchodze na stok, mierzę temperaturę śniegu i nakładam smar pod ten śnieg - to niech robią zawodowcy.
            Dawno temu miał się narty jedne i to był fart żeby je kupić - np. Polsport Compact/Epoxy z wiązaniami Polsport Beta)
            Potem jak sie pokazały lepsze narty to miało się jedną parę na dobre warunki a drugą na trasy z kamieniami korzeniami.
            Teraz mam trzy pary nart i dwie pary butów na różne warunki i teren w jakim jeżdżę.

I nie ma się co dziwić.
            Dla Ciebie umycie samochodu jedną gąbką i jednym płynem to po prostu partaczenie rzemiosła - a ja tak myję.
            A dla mnie jeżdżenie na jednych nartach w każdych warunkach to takie samo robienie lipy ja dla Ciebie mycie auta po mojemu.

Co miałem powiedzieć - napisałem.
            Oczywiście pozostanie szerokie grono nieprzekonanych. I będą nieliczni wiedzący, że różnica w poglądach na ten sam temat wynika nie z odmiennego stanu psychicznego adwersarza ale ze stopnia znajomości tematu.

Dla mnie koniec tematu.

Komentarz

• piotrek_os
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8160
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Pany! Jak w 2008 roku napisałem posta o pomoc w tym temacie to była jedna odpowiedz.......,a teraz wypracowania, że hej :diabelski_usmiech
              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Voit
                Elegance
                • 2010
                • 816

...Sorry, taki mamy klimat...

:lol:

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                  piotrek_os, w 2008 nikt nie chciał Ci pomóc
                  jak widać....a po kotlecie wypracowania, że hej :diabelski_usmiech

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

Zamieszczone przez piotrek_os
                    jak widać....a po kotlecie wypracowania, że hej
                    A czy z naszych wypracowań jesteś o coś mądrzejszy??
                    http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8160
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez gusiak11
                      a nawet ich nie czytam :diabelski_usmiech , bo narty juz mam.....i narazie nie myśle o zmianie ale może ktoś inny teraz skorzysta

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 14:47 ]
                      piotrek_os, to co zamykać
                      w sumie to już można, bo i tak nie idzie temat w dobrą strone

Komentarz

• Wally
                        RS
                        • 2012
                        • 3790
                        • Volkswagen

Zamieszczone przez piotrek_os
                        Zamieszczone przez gusiak11
                        a nawet ich nie czytam :diabelski_usmiech , bo narty juz mam.....i narazie nie myśle o zmianie ale może ktoś inny teraz skorzysta

[ Dodano: Czw 27 Lut, 14 14:47 ]
                        piotrek_os, to co zamykać
                        w sumie to już można, bo i tak nie idzie temat w dobrą strone
                        nie zamykać !! temat się przyda - co najwyżej otworzyć kontener z cytrusami :twisted:
                        Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                        => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                        => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                        "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• bws34
                          Rider
                          • 2011
                          • 543

Dobra to ja teraz coś od siebie napiszę. Kazik wrzucił linka z mojego sklepu w którym pracuję więc ja powiem jak się to sprzedaje. Otóż nie zgodzę się tutaj z opinią że najpierw pytamy gościa gdzie jeździ bo nie dam facetowi który jeździ słabo np Vollkl`a Speedwall tylko dlatego że jeździ we Francji czy Włoszech. W Polsce też da się pojeździć na takich nartach (FIS w Szczyrku np.). Gdzie jeździmy jest raczej równorzędne z pytaniem o preferowany "promień skrętu" - większy promień = szerszy stok = raczej za granicą.

A teraz tak z czystej sklepowej półki. Jak ktoś szuka do takiej czystej rekreacji polecam Fischera Progresor 800 lub Head Integrale 007,Vollkl RTM 77 lub szersze pod butem RTM 81 (wzmacniane stalą - fajnie przecina muldy,ale tutaj trzeba już mieć umiejętności żeby tą nartę docisnąć). Do jazdy poza trasą albo na trasie słabo przygotowanej Salomon BBR 9.0 lub K2 Charger ew Atomic Nomad.

Generalnie jak by ktoś coś chciał to walcie na PW a w miarę mojej wiedzy pomogę - buty,kurtki,bielizna termoaktywna też jest do ogarnięcia
                          "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

Pracuję...